Gorczyca to roślina, której zawdzięczamy istnienie musztardy. Jednak nie wszyscy wiedzą, że powstaje z niej coś znacznie cenniejszego – olej gorczycowy. To nie tylko doskonała alternatywa dla tradycyjnych przypraw, ale przede wszystkim źródło wartości odżywczych. Właściwości, jakie wykazuje produkt, mogą być pomocne w przypadku wielu chorób.
Olej gorczycowy – jak wpływa na organizm?
Olej gorczycowy zawiera mnóstwo sprzyjających nam substancji. To między innymi kwas nerwonowy i eikozenowy. Kwasy te występują w przyrodzie stosunkowo rzadko, a doskonale wpływają na organizm. W oleju gorczycowym znajdziemy również kwasy tłuszczowe z grupy Omega, witaminy A i K, sterole oraz przeciwutleniacze. Dawka witamin i minerałów zawartych w oleju może wzmocnić nasze zdrowie, zapobiegając wystąpieniu cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Produkt wspiera też doraźnie. Jest idealny na ukąszenia owadów, bóle brzucha, ból zębów czy zapalenie zatok. Dodatkowo może pomóc w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, depresji czy stanów lękowych.
Olej gorczycowy dla urody
Zawarte w oleju gorczycowym substancje wpływają korzystnie nie tylko na cały organizm, ale również na urodę. Produkt doskonale nawilża, dlatego nadaje się do skóry suchej i mieszanej. Działa przeciwbakteryjnie, więc może pomóc w leczeniu trądziku. Stosowany na skórę głowy, przyspiesza porost włosów i sprawia, że kosmyki stają się gęstsze. Niestety nie można stosować go samego, ponieważ ma zbyt silne działanie. Najlepiej połączyć go z innym olejem bazowym, tworząc odżywczą mieszankę.
O właściwościach oleju gorczycowego można sporo przeczytać w internecie, chociażby na stronach takich jak ta https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/olej-gorczycowy-tloczony-na-zimno/. Jednak warto dowiedzieć się również, jaki olej wybrać, by w pełni czerpać z jego leczniczego działania. Dobrym wyborem okaże się olej gorczycowy tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Odpowiedni proces obróbki to gwarancja, że surowiec zachowa swoje właściwości.