Leki obniżające poziom cukru we krwi są bez wątpienia istotnym elementem w leczeniu cukrzycy, aczkolwiek nie jedynym. Bardzo ważnym krokiem, który powinien współgrać z terapią farmakologiczną, jest także odpowiednia dieta. Bez tego ciężko o to, by organizm prawidłowo funkcjonował. Poznaj ogólne zasady i jadłospis diety dla cukrzyków.
Dlaczego dieta cukrzycowa jest niezbędna w leczeniu cukrzycy?
Zanim dowiesz się, jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa, warto najpierw przekonać się o tym, dlaczego naprawdę konieczne jest jej wprowadzenie. Jeśli przeraża Cię słowo ,,dieta”, które niestety dla niektórych ma pejoratywne znaczenie, gdyż kojarzy się wyłącznie z głodówką, to bez obaw. Dieta cukrzycowa to po prostu zbilansowany sposób odżywiania, gdzie posiłki naprawdę mogą być smaczne. Zdrowy tryb życia poleca się także osobom bez żadnych schorzeń, więc nic straconego. Dobrze ułożona dieta pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zredukować masę ciała. W przypadku osób z nadwagą lub otyłością, konieczne rozwiązanie, które wpłynie na zrzucenie zbędnych kilogramów, co pomoże w leczeniu i uchroni przed innymi chorobami. Pamiętaj jednak, że konkretny sposób odżywiania musi być dopasowany nie tylko do schorzenia, ale również do początkowej masy ciała, wieku oraz trybu życia.
Dieta cukrzycowa – główne zasady i jadłospis
Najważniejszą zasadą w diecie cukrzycowej jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Spowalniają one metabolizm glukozy i jej poziom we krwi nie rośnie gwałtownie, ale stopniowo. Producenci najczęściej zamieszczają na opakowaniach informację o ich indeksie glikemicznym, gdzie IG poniżej 55 oznacza niski indeks glikemiczny, a powyżej 70 – wysoki. Do tego bardzo istotne jest zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów. Nie oznacza to jednak, jak niektórzy twierdzą, że trzeba wykluczyć je z diety całkowicie. Dobór ich ilości powinien zależeć od indywidualnej sytuacji chorego, tak by można było bez problemu kontrolować glikemię. Węglowodany powinny pochodzić z pełnowartościowych źródeł, jak grube kasze czy chleb żytni na zakwasie. Bardzo ważny w diecie cukrzycowej jest także błonnik, pochodzący na przykład z produktów pełnoziarnistych i otrębów, do tego białko, jak chude mięso, drób, ryby i jaja, a także zdrowe tłuszcze. Tutaj należy unikać spożywania tłuszczów nasyconych, a postawić na kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Na pewno należy wyrzucić z jadłospisu słodycze, ograniczyć jedzenie owoców oraz picie alkoholu. Posiłki powinny być spożywane w ilości zalecanej przez lekarza, w równych odstępach czasu, w mniej więcej regularnych porach.