Zdrowa dieta a lepsza odporność

jedzenie

Sposób, w jaki się odżywiamy wpływa na działanie całego naszego organizmu. Kiedy brakuje nam witamin i minerałów tracimy energię i odczuwamy znużenie i zmęczenie. Naturalną konsekwencją takiego stanu rzeczy jest spadek odporności, co może prowadzić do niechcianych infekcji. Wysoka odporność jest ważna nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Aby o nią dbać, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu dużą dawkę owoców i warzyw, które są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, postarać się zastąpić jasne pieczywo jego pełnozbożowym odpowiednikiem oraz dostarczać organizmowi źródeł zdrowych tłuszczów i białek.

Witaminy na odporność

Ochronę dla naszego systemu immunologicznego stanowi witamina D, którą możemy znaleźć na przykład w tłustych rybach, takich jak makrela, a także witamina E – jej bogatym źródłem jest między innymi oliwa z oliwek, awokado i pełnoziarniste produkty zbożowe. By dostarczyć organizmowi dobrych kwasów tłuszczowych możemy stosować oleje roślinne oraz rybne (na przykład tran w kapsułkach). Nie można zapomnieć o wspierającej odporność witaminie C, zawartej między innymi w owocach cytrusowych i warzywach takich jak na przykład kalafior, szpinak, papryka czy brokuł. Witamina ta nie tylko przyczynia się do budowania odporności ale także przyspiesza gojenie ran i zwiększa przyswajalność żelaza, którego niedobór może skutkować zmęczeniem i większą podatnością organizmu na wszelakie infekcje. Aby zapewnić naszemu organizmowi dodatkową ochronę należy pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w cynk – jego niedobór, podobnie jak w przypadku żelaza, czyni nasz organizm bardziej podatnym na infekcje. Cynk znajdziemy w czerwonym mięsie, drobiu, jajkach a także w skorupiakach (na przykład w ostrygach).

O czym warto pamiętać?

Odpowiednio zbilansowana dieta jest gwarancją lepszej odporności, a właściwie funkcjonujący układ odpornościowy stanowi tarczę ochronną przed wirusami, bakteriami czy grzybami. Należy pamiętać, że zdrowa dieta jest równoznaczna z pozbyciem się z codziennej diety szkodliwych dla naszego zdrowia elementów: jedzenia typu fast-food, wysoko przetworzonych produktów, słodyczy i napojów zawierających w swoim składzie cukier, a także niezdrowych używek takich jak nikotyna czy alkohol. Warto także korzystać z tradycyjnych metod, stosowanych przez nasze babcie: cebula, czosnek i miód to naturalne i zdrowe środki wzmacniające naszą odporność!

You May Also Like

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *